Vrijheid vertelt:
opmaat naar 80 jaar vrijheid

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er op diverse plaatsen in Borne, Hertme en Zenderen herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. De Stichting Comité 4 en 5 mei Borne heeft het programma voor dit jaar vastgesteld en is al begonnen met de opmaat naar het lustrumjaar 2025.

Het nationale thema is dit jaar “Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid”. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Ook in Borne wordt in 2025 veel aandacht geschonken aan het lustrumjaar, zowel als herdenking van toen als herdenken en vieren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Via deze website en (sociale) media volgt er gaandeweg het jaar berichtgeving hierover.

In de gemeente Borne zijn op 4 mei 2024 op diverse plaatsen in de gemeente de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht:

18.00 uur: Bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het NS station). Normaliter is er aansluitend een bloemlegging bij de Joodse begraafplaats, alleen zal deze vanwege de Sabbat dit jaar niet plaatsvinden
18.45 uur: In Hertme bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de begraafplaats
19.00 uur: In het buurtschap ’t Hesseler bloemlegging bij het landkruis aan de Mekkelhorstweg
19.45 uur: Op de Elhorst-Vloedbeld in Zenderen bloemlegging bij het monument. Gestart wordt met koraal muziek en aansluitend om 20.00 uur de twee minuten stilte
19.00 uur: In centrum Borne herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk. Sprekers tijdens de bijeenkomst zullen zijn (klik om de teksten na te lezen):

19.35 uur: Stille tocht van Oude Kerk naar Centraal Monument voor Dorset
19.40 uur: Aankondiging van de twee minuten stilte bij het Centraal Monument en toelichting over de herdenkingen deze avond
20.00 uur: Twee minuten stilte, gevolgd door de “last post” en het “Wilhelmus”
20.02 uur: Aansluitend was er een korte toespraak door burgemeester Jan Pierik, waarna er de krans- en bloemleggingen bij het centraal monument plaatsvinden.