Erkenning

De vergeten bevrijders hebben een cruciale rol gespeeld in de bevrijding van de regio Twente. Echter zij werden niet vermeld in de lokale geschiedschrijving, waardoor waardering hen nooit bereikt heeft. Nooit zijn zij uitgenodigd voor feestelijke herdenkingen.

Zowel in Hengelo als in Borne wilde men deze omissie opheffen. In Hengelo is het initiatief uitgegaan van de Stichting Old Hengel en in Borne van de Stichting Vergeten Bevrijders.

Hengelo – 2000

Van 2 tot 8 april 2000 heeft Hengelo haar “Vergeten Bevrijders” geëerd met tal van festiviteiten. Toen waren er zoveel gastgezinnen dat er bijna gevochten werd om de werkelijke bevrijders met hun partners onderdak te bieden.

De vergeten regimenten waren de Nottinghamshire Sherwood Rangers Yeomanry, een tankregiment, het 49e APC-tankregiment (APC, Armoured Personnel Carrier), het 13e/18e Royal Hussars, een tankregiment, 147e Field Regiment RA (Royal Artillery), 43e Recce Regiment, verkenningsregiment. Ook de al bekende bevrijders, het Dorset Regiment en het Hampshire Regiment, waren vertegenwoordigd.

Naast de officiële momenten als kranslegging, herdenkingsdienst en ontvangsten, was er een defilé van de voertuigen van Keep Them Rolling; een dag gevuld met het optreden van het Cavalerie Ere Escorte dat zijn kampement had opgebouwd op het heringerichte marktplein; een tocht over het Twentekanaal langs de herstelde bruggen en natuurlijk als afsluiting een Farewell Dinner.

Borne -2022

De erkenning van vergeten bevrijders in Borne heeft plaatsgevonden in het 77e bevrijdingsjaar op 7 april 2022. Hiervoor hebben er voor de ‘vergeten’ Britse bevrijders verschillende herdenkingsactiviteiten plaatsgevonden, waaronder het toekennen van straatnamen van de twee regimenten op de rondweg bij de rotonde oud Borne, beter bekend als de locatie “Bontekoe”. Bij deze herdenking waren de Britse eenheden en de Nederlandse militaire en lokale overheden aanwezig.