Korte toespraak Burgemeester Jan Pierik

Tijdens Dodenherdenking bij Centraal Monument op 4 mei 2023

‘Leven met oorlog’, is dit jaar het thema van het nationaal comité 4 en 5 mei. Een zeer actueel thema door de oorlog aan de grens van Europa en dagelijks merkbaar door de honderden Oekraïners die in ons midden wonen.

Gewelddadige strijd en oorlog is van alle tijden en lijkt de mens eigen. Sommigen worden daardoor stil en moedeloos. Maar mij motiveert het juist om er des te meer over te spreken en aandacht te vestigen op het vermogen van de mens om strijd en onenigheid niet gewelddadig te laten verlopen.

In vrede leven en geweld beteugelen is een zeer krachtig vermogen dat wij in ons hebben, maar omstandigheden maken het soms flinterdun en maken ons gevoelig voor de verlokking van het gewelddadige alternatief. Daarom moeten we de historie die daarvan getuigd levend houden.

De april-mei-staking van 1943 heeft dit jaar onze speciale aandacht. Het onrechtvaardigheidsgevoel dat onze voorouders bekroop en waarom zij gingen staken, werd met grof geweld en terreur de kop ingedrukt door de Duitse bezettingsmacht.

Ook Borne heeft daarvan de verschrikkelijke gevolgen ondervonden. Afgelopen nacht, nu precies 80 jaar geleden, werden Johannes Hendrikus Jansen, Marinus Gerardus Neurdenburg en Cornelis Brasser gefusilleerd, zeg maar vermoord, nabij de Welemansbrug in Borne.

Een vorm van terreur zoals vorig jaar in Boetsja, de voorstad van Kyiv, waar een bloedbad werd aangericht onder de burgerbevolking.

Op deze vooravond van Bevrijdingsdag, de dag waarop we onze vrijheid groots kunnen vieren, herdenken we de burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de tweede wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Laten we vooral blijven beseffen en blijven uitspreken wat de zwaarbevochten vrede & vrijheid waard is. Want oorlog is nooit ver weg!