Eerbetoon Vergeten Bevrijders

De Stichting Vergeten Bevrijders is speciaal opgericht om de Vergeten Bevrijders van de regio Oost-Twente hun verdiende plaats in de geschiedenis te geven. Ofschoon zij een cruciale rol hebben gespeeld in de bevrijding van de regio, werden zij niet vermeld in de lokale geschiedschrijving. Daardoor heeft waardering hen nooit bereikt. Nooit zijn zij uitgenodigd voor feestelijke herdenkingen.

De Stichting wil deze omissie opheffen door twee delen van de rondweg te vernoemen naar deze regimenten, de Sherwood Rangers Yeomanry en de Royal Dragoons. Dit zal gebeuren op de rotonde Bontekoe bij oud Borne, onder toeziend oog van een 30-tal Engelse vertegenwoordigers van deze regimenten, de Britse Ambassadeur en de Britse Militair Attaché.

De openbare programmaonderdelen op 7 april bestaan uit:

  • 10:45 uur – kranslegging bij centraal monument voor Dorset
  • 11:45 uur – parade naar de Bontekoe onder begeleiding van het Orkest Koninklijke Marechaussee en 6 ruiters van het Cavalerie Ere Escorte 
  • 12:30 uur – onthulling straatnaamborden op de Bontekoe
  • 13:30 uur – parade naar centrum Borne
  • 20:00 uur – anjerconcert Fanfare Bereden Wapens met de titel ‘You’ll never walk alone’ (kaarten via de website van het Kulturhus)

Voor het complete programma en meer informatie, lees verder op de site van de Vergeten Bevrijders